Babka cytrynowa na oleju: Przepis na pyszne i wilgotne ciasto
Babka cytrynowa na oleju: Przepis na pyszne i wilgotne ciasto
Przepis na babkę cytrynową na oleju jest prosty i szybki do wykonania. To idealne ciasto na niedzielne popołudnie przy herbacie i rodzinnej rozmowie. Babka jest aromatyczna, wilgotna i lekka w smaku. Przepis ten jest dla tych, którzy lubią ciasta cytrynowe i chcą spróbować czegoś nowego.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- Sok i skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Przygotowanie ciasta
Aby przygotować ciasto należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie należy natłuścić formę do babki olejem i obsypać bułką tartą. W kolejnym kroku należy ubić jajka z cukrem na jasną puszystą masę, a następnie dodać jogurt i sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Pieczenie ciasta
Po dokładnym wymieszaniu ciasta, przekładamy je do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Babkę pieczemy około 40-45 minut, w zależności od rodzaju piekarnika. Aby sprawdzić czy ciasto jest już upieczone, wierzch ciasta należy delikatnie dotknąć palcem, jeśli ciasto jest sprężyste to jest gotowe.
- Dekoracja babki
Babka cytrynowa na oleju jest już gotowa, ale można ją jeszcze ozdobić według uznania. Można polać ją lukrem cytrynowym i posypać skórką z cytryny lub cukrem pudrem.
Podsumowanie
Babka cytrynowa na oleju to przepyszne ciasto, które warto przygotować dla bliskiej osoby lub przyjaciół. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a smak jest nie do opisania. To idealne ciasto, które może być podane z kawą lub herbatą, a także jako pożywka w drodze. Będzie pyszne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Lista wypunktowana w sekcji “Przygotowanie ciasta”:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Natłuść formę do babki olejem i obsyp bułką tartą.
- Ubij jajka z cukrem na jasną puszystą masę.
- Dodaj jogurt i sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodaj olej.
- Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.